Szkółka drzew i krzewów owocowych Karolina Wyrzykowska
59-220, Legnica, Myśliwska 4
Czy wiedzieliście, że migdały są nie tylko smaczne, ale także niezwykle korzystne dla naszego zdrowia? Bogate w witaminy, minerały i błonnik, migdały są doskonałym źródłem energii, a jednocześnie sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Warto wiedzieć, że zawierają one witaminę E, która działa jako przeciwutleniacz, chroniąc nasze komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Migdały są popularnym składnikiem w polskiej kuchni, szczególnie podczas Świąt Bożego Narodzenia. Wykorzystuje się je zarówno w słodkich wypiekach, takich jak makowiec czy piernik, jak i w potrawach obiadowych, np. jako dodatek do ryb. Migdałowe mleko to również doskonała alternatywa dla osób nietolerujących laktozy, a migdałowa pasta to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek.
Ciekawostką jest fakt, że migdały nie są orzechami w ścisłym tego słowa znaczeniu, lecz należą do rodziny pestkowców. Drzewa migdałowe są blisko spokrewnione z brzoskwinią i morelą, a ich owoce mają podobną budowę. W Polsce uprawa migdałów nie jest popularna ze względu na klimat, jednak możemy cieszyć się nimi dzięki importowi, głównie z krajów basenu Morza Śródziemnego.
